Zdravstveni poremećaji usljed visokih, ljetnjih temperatura

20181208161252_c7a9bdf064015978e4f043b538935ae11b2ab8860a9473724fce938d52f6376b

Pripremila: dr Jelena Pijetlović

Sa ljetom nam stižu  lijepo vrijeme i sunce, sa kojim dolaze i visoke temparature koje se nepovoljno mogu odraziti na naše zdravlje. Posebno osjetljivi su mala djeca, starije osobe, osobe sa hroničnim oboljenjima, gojazne osobe te osobe pod uticajem alkohola.

Za adekvatno funkcionisanje našeg organizma neophodno je tjelesnu temperaturu održavati u uskim granicama, sto je složen proces, centar za termoregulaciju se nalazi u djelu našeg mozga koji se naziva hipotolamus, taj centar funkcionise poput termostata, obradjuje informacije te pokrece niz mehanizama  za regulaciju tjelesne temperature. U slučaju visokoh temperatura naš organizam se brani pojačanom cirkulacijom krvi kroz kožu i znojenjem.

Pod dejstvom visokih temperatura okoline  mogu se javiti različiti zdravstveni poremećaji, od blažih do težih koji mogu biti potencijalno životno ugrožavajući, neki od najčešćih su:

Toplotni grčevi –  bolni grčevi u mišićima koji se obično javljaju usljed intenzivne fizičke aktivnosti  i visokih temperatura, najčešće zahvataju mišiće nogu, ruku, stomaka. U slučaju pojave grčeva u mišićima trebalo bi obustaviti fizičku aktivnost, odmoriti u rashladjenoj prostoriji, trebali bi odmarati i nekoliko sati nakon prestanka grčeva, nadoknaditi tečnost kroz unos vode, negaziranih bezalkoholnih napitaka. U slučaju da simptomi i pored poduzetih mjera traju preko 1h, ako bolujete od neke srčane bolesti, ako ste na dijeti sa niskim unosom soli trebali biste potražiti ljekarsku pomoć.

Toplotna iscrpljenost se javlja usljed izlaganja visokim temperaturama, pogotovo ako uz to postoji i visoka vlažnost vazduha i tokom intenzivne fizičke aktivnosti na visokim temperaturama. Osjetljivi su pogotovo, stoga, radnici na otvorenom, poljoprivrednici i sl.  kao i  osobe sa povišenim krvnim pritiskom, starije osobe. Toplotna iscrpljenost se može javiti i nekoliko dana nakon izlaganja povišenoj temperaturi pogotovo ako je unos tečnosti bio nedovoljan. Simptomi toplotne isrpljenosti uključuju umor, slabost, znojenje, vlažnu, blijedu kožu , mučninu, povraćanje, glavobolju, vrtoglavicu, grčeve u mišićima. Prva pomoć sastoji se u  boravku u rashladjenoj prostoriji, adekvatnom unosu tečnosti (voda, negazirani, bezalkoholni napici), tuširanje mlakom vodom, komotna obuća i odjeća koja omogućava rashladjivanje. Ukoliko se simptomi pogoršavaju  ili traju preko 1h trebali biste potražiti ljekarsku pomoć jer toplotna iscrpljenost može preći u ozbiljnije stanje toplotni udar. Sunčanica nastaje usljed izlaganja glave, pogotovo potiljka visokim temperaturama i dejstvu sunčeve toplote. Kao što je već pomenuto u slučaju visokih temperatura pojačava se znojenje i protok krvi kroz kožu, kada glavu izlažemo visokoj temperaturi dolazi do širenja krvnih sudova, otoka moždanog tkiva i do posljedične pojave simptoma kao što su  suva koža, glavobolja, vrtoglavica, stalno povećane tjelesne temperature, nemir, pospanost, plitko ubrzano disanje,ubrzan rad srca, zujanje u ušima, nesvjestica.Osobu sa simptomima sunčanice treba staviti u rashladjenum zamračenu prostoriju, raskomotiti odjeću, postepeno hladiti  laganim polivanjem vodom ili stavljanjem hladnih obloga na glavu i potiljak uz praćenje tjelesne temparature, dati rashladjene napitke ali ne davati alkoholna pića, kafu. U slučaju pojave simptoma kao što su  konfuzija, pospanost, gubitak svijesti obavezno  odmah potražiti ljekarsku pomoć.

Toplotni udar je najopasnije stanje koje se može javiti kao posljedica izlaganja viskoim temparaturama, do toplotnog udara dolazi usljed sloma prirodnih mehanizama za regulaciju toplote, te organizam više nije u stanju kontrolisati tjelesenu temperaturu i rashladiti se. Može biti u vezi sa intenzivnim fizičkim naporom i takav tip se obično javlja kod mladjih osoba, dok se onaj koji nije u vezi sa naporom obično javlja  kod starijih osoba, male djece, te osoba sa hroničnim bolestima. U slučaju toplotnog udara tjelesna temperatura je izraziti visoka  preko 40 stepeni, prati je glavobolja, mučnina, vrtoglavica, mogući su pojava konfuzije, agitacije, poremaćaja govora,  zatim  crvena, topla suva koža bez znojenja , ubrzan puls i disanje,  gubitak svijesti. Kod pojave simptoma toplotnog udara trebalo bi odmah potraziti ljekarsku pomoć, u medjuvremenu osobu bi trebalo staviti u rashladjenu prostoriju, hladiti skidanjem odjeće,  stavljanjem hladnih obloga, prskanjem hladnom vodom da  bi se pokušala tjelesna temeratura sniziti ali  bez upotrebe lijekova, ako je osoba bez svijesti treba je postaviti u položaj na bok.

Da bismo  izbjegli  pojavu zdravstvenih poremećaja i odlaske ljekaru za vrijeme vrelih ljetnjih dana trebali bi da nosimo laganu komotnu djeću svjetijih boja, šešire,  da izbjegavamo nepotrebno izlaganje suncu u toku dana, adekvatno doziramo  fizičku aktivnost za vrijeme vrućina, obezbjedimo adekvatan unos tečnosti, adekvatnu prehranu – laganu, uravnoteženu ,bogatu vitaminima i mineralima.