U srcu prirode

Zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica se nalazi u sjevernom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, neposredno pored grada Teslića, na izvorima čuvene termomineralne vode koju su koristili još stari Rimljani. Okružuju je blagi brežuljci, obronci planine Borja, obraslim gustom bjelogoričnom i crnogoričnom šumom i spojeni sa prostranom ravnicom doline rijeke Usora, na 230 metara iznad mora.Umjereno kontinentalna klima, zajedno sa termomineralnom vodom, poklanjaju opuštajući čist vazduh, mir, tišinu i zdravlje.

Ljekovita termomineralna voda

Narod je znao generacijama unazad da je voda sa vrela pored potoka Grabovca (današnja lokacija banjskog kompleksa) zdrava, da otklanja bolove i da podmlađuje, te su je koristili u domaćinstvima za piće, a potom i za liječenje. Još dvadesetih godina prošlog vijeka su urađena istraživanja u Visbadenu koja su dokazala da termomineralna voda Banje Vrućice pomaže pri liječenju i rehabilitaciji različitih oboljenja. Danas u ovom prirodnom blagu mogu da uživaju svi naši posjetioci kroz kupanje i banjanje u uređenim i modernim kadama i bazenima, a u kompleksu Banje Vrućice nalaze se i dva prirodna izvora za piće ljekovite vode, jedan neposredno pored ulaza u terapijski centar, a jedan ispod sportskih terena.

Staze kroz predivnu prirodu

Kompleks Banje Vrućice se prostire na ogromnoj površini od 75 hektara. U okviru kompleksa  se prostiru i uređene staze u dužini od 7 km. „Staza života“, „Kardio staza“, „Staza ljubavi“ i „Staza izazova“ su vam na raspolaganju za šetanje, nordijsko hodanje, džoging ili vožnju bicklom. Uživajte u predivnom prirodnom okruženju i uvjerite se zbog čega je naš slogan „U srcu prirode“.

Parkovi

Moderna istorija Banje Vrućice počinje 1919. godine kada šumarski inžinjer Simo Krstić otkupljuje zemljište na kojem se danas nalazi Banja Vrućica i počinje da gradi prva moderna kupališta i hotele. Budući da mu je osnovno zanimanje bilo šumarski preduzimač, tokom gradnje hotela je u njihovoj okolini zasadio i mnoga stabla, od kojih su neka poput taksodijuma endemska za ova područja i u čijim raskošnim krošnjama i hladu mogu stotinu godina kasnije da uživaju i današnji posjetioci Banje Vrućice. Pored mnogobrojnih stabala, parkove Banje Vrućice krase i mnogobrojni cvetnjaci, kao i fontana koja se nalazi na malom trgu između hotela „Kardial“, „Posavina“ i „Hercegovina blok B“.

Šuma "Čubrin gaj"

Ko god je posjećivao Banju Vrućicu zna i za poznati „Čubrin gaj“. Uređena šuma „Čubrin gaj“ dobila je ime po čuvenom kardiologu, doktoru Branku Čubriloviću, koji je i najzaslužniji za njeno postojanje. Nalazi se neposredno iza hotela „Srbija“ i predstavlja pravu oazu kiseonika, mira i spokoja i omiljeno šetalište svih naših gostiju. Dvije uređene staze koje se prostiru kroz nju omogućiće vam da uživate u čistom vazduhu, cvrkutu ptica i po nekoj vjeverici koja će žureći presjeći vam put. Oni najuporniji koji dođu do kraja „Staze izazova“, biće nagrađeni hladnom pitkom vodom iz izvora „Gadžinac“ koja gasi žeđ i okrepljuje, klupama za odmor i predivnim pogledom na šumu koji se pruža sa uređenog platoa.