Zašto je važno plivati?

PRIPREMILA: Milijana Kerić

SAGOVORNIK: Boris Perišič, profesor fizičkog vaspitanja

ZAŠTO JE VAŽNO PLIVATI?
Plivanje sobom nosi brojne benefite. Zbog specifičnog uticaja na mišićne grupe i aerobni učanak, ovaj sport se smatra jednim od najefektivnijih oblika vežbanja.
Osim što ćete povećati mišićnu masu i nivo izdržljivosti, sagorećete i znatan broj kalorija. Mnogi stručnjaci smatraju plivanje i najzdravijim sportom. Aktivira se svaki mišić, a istovremeno se ne stvara pritisak na zglobove i kičmu. Mišići se jačaju, a tijelo postaje izdržljivo. Važno je znati da plivanje pomaže u gubitku kilograma te održavanju tjelesne linije, ali ima i brojne ljekovite prednosti.
Čestim plivanjem povećava se kapacitet pluća te će se kiseonik bolje provoditi, a kada razvijete bolju kondiciju nećete se osjećati umorno. Produbljujete disanje, a upravo zbog toga je plivanje jedan od načina liječenja i smanjenja simptoma astme.
U vodi nema naglih pokreta. Cijelo vaše tijelo i svaki mišić mora da radi protiv otpora vode, koji je oko 12 puta veći od otpora vazduha, a zglobovi i ligamenti pritom nisu pod opterećenjem.
Redovno plivanje smanjuje stres i nervozu i poboljšava san. Dovoljno je da polako plivate kako biste osetili i mentalne dobrobiti. Ova vrsta aktivnosti ima meditativni učinak sličan jogi.

KOJI STIL PLIVANJA ODABRATI?
Plivanje rješava mnoge probleme, ali ih isto tako može i uzrokovati. Kako bi plivanje koristilo kao potpuna rehabilitacija, zdrava rekreacija ili, pak, prevencija raznih zdravstvenih tegoba i nepoželjnih stanja, potrebno je obratiti pažnju na stil plivanja i razumijeti kakve nam koristi svaki od njih donosi, a koje od njih bi trebalo izbjegavati, u zavisnosti od vrste i zdravstvenog problema kojeg imamo.
Način ili stil plivanja trebalo bi da odaberete prema svojoj kondiciji i ciljevima koje želite da postignete.
Na primjer, za jačanje leđa i nogu, plivajte leptir-stilom, snažnim zamasima rukama prema napred. Imajte na umu da je to dosta zahtevno, ali vredi truda.
Ako bolujete od hipertenzije, pa želite da smanjite krvni pritisak, plivajte polako i bez forsiranja.
Za probleme sa viškom kilograma, birajte neki intenzivniji stil plivanja poput kraula i praktikujte ga barem pola sata svaki dan.
Ukoliko imate problema sa vratom i leđima, izbjegavajte prsni stil plivanja ili leptir-stil jer opterećuju kičmu i vrat. U tom slučaju bolje plivajte leđno.
Takođe, ako imate artritis i druge tegobe mišića i kostiju, uvek plivajte u toploj vodi.
Ako je cilj razviti veliku snagu ramena, leđa i nogu , preporučuje se leptir stil plivanja. Ovaj stil tehnički je najzahtjevniji, a vrlo je zahtjevan i što se tiče snage i usklađivanja disanja i pokreta.
Kraul je jedan od najčešćih stilova plivanja. Ako plivamo bržim tempom ovo je stil koji se preporučuje kada želimo aerobne učinke.
Prsni stil je sporija tehnika plivanja koja zahtjeva veću snagu ramena i nogu. Kod bolesti u području vratne kralježnice treba biti oprezan i radije se opredijeliti za leđni stil plivanja.
Leđni stil preporučuje se onima koji imaju problema s kičmom , bolove, loše držanje, deformitete.

SAVJETI ZA UČINKOVITO PLIVANJE?

Nikad ne ulazite naglo u hladnu vodu i ne plivajte punog stomaka.
Ne treba plivati nakon obilnog obroka, ali ni gladan, zbog moguće opasnosti od snižavanja razine šećera u krvi (hipoglikemija).
Ako ne postoji zdravstvena prepreka (kontraindikacija), najbolje je kombinovati sve stilove jer se na taj način postiže najbolji učinak i jednako razvijaju svi mišići tijela.

KOLIKA JE PREPORUČENA DUŽINA PLIVANJA?
Za najbolji učinak preporučuje se plivati svakodnevno 30-ak minuta. Ako to nije moguće, izvrstan učinak ima i plivanje tri puta sedmično po tridesetak minuta. Ako postoje teškoće u kontinuiranom plivanju, može se početi s kraćim trajanjem uz postepeno produživanje ili se mogu raditi „pauze“ u plivanju. Svaka fizička aktivnost je dobra i učinci se uglavnom kumuliraju tako da nije najvažnije „slijepo“ se držati pravila ako je riječ o rekreativnoj aktivnosti (osim pravila koje eventualno nalaže specifično zdravstveno stanje ). Fizička aktivnost treba nam predstavljati ugođaj pa ju treba prilagoditi i svojoj ličnost jer samo na taj način nećemo odustati.
Treba izabrati stil plivanja prema cilju koji želimo postići: ugođaju, rekreaciji, izgradnji snažnih mišića, kondiciji, pokretljivosti.

KAKO SE ZAŠTITITI OD BAKTERIJSKIH I GLJIVIČNIH INFEKCIJA NA BAZENU?
Preferirajte bazene sa velikom cirkulacijom vode. Poslednji rezultati analize koji su sprovedeni u bazenima za plivanje (toplota, pH vrijednost, vrijednost slobodnog hlora i mikrobiološke pojedinosti vode) i koji se stalno provjeravaju u bazenima u kojima je obavljena dezinfekcija treba da budu okačeni na tablu koju mogu da vide svi oni koji ulaze u bazen.
Ne ulazite u bazene koji ne filtriraju istu vodu i ne hlorišu je ponovo, u kojima nema cirkulacije vode i u kojima nije obavljena dezinfekcija.
Kada ulazite u bazen obavezno koristite kapu, naočare i čepove za uši.
Djecu mlađu od 2 godine ne stavljajte u zajedničke bazene, zato što mogu dobiti infekciju ako progutaju vodu. Djecu koja mogu da uđu u bazene naučite ta obavezno dok rone zatvaraju usta i nos i da ne gutaju vodu. Vakcinišite ih protiv hepatitisa A i rotavirusa.
Ni u kom obliku ne treba dozvoliti zajedničko prisustvo ljudi i životinja u bazenima za plivanje kako bi vama, a i ljudima oko vas, kupanje u bazenu bilo prijatno i bezbedno, i kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.

[smartslider3 slider=8]