UPALE GRLA

Pripremila: dr Jelena Pijetlović

Grlobolja je čest razlog javljanja ljekaru, pogotovo za vrijeme zimskih mjeseci. Kada govorimo o  grlobolji najčešće mislimo na upalu ždrijela i upalu krajnika. Javljaju se u svim starosnim skupinama, pogotovo kod djece.

Uzroci su najčeše zarazni, virusi i bakterije. Rjedje uzrok grlobolje mogu biti alergije, suvoća grla izazvana boravkom u zatvorenim prostorijama sa suvim vazduhom, stalno disanje na usta najčešće kao posljedica hronične začepljenosti nosa, tumori itd.

Od virusa jedan od najčešćih uzročnika su adenovirusi, medju bakterijama to je beta hemolitički streptokok grupe A.

Simptomi se razlikju u zavisnosti od toga da li je u pitanju bakterijski ili virusni uzročnik. Kod virusnih uzročnika početak  bolesti je postepen, uz grlobolju javljaju se i kijavica, curenje nosa, tjelesna temperatura može biti blago povišena, obično manje od 38 stepeni, zatim mogu biti prisutni i glavobolja, malaksalost, gubitak apetita te kašalj. Kada je u osnovi bolesti bakterisjki uzročnik bolest obično počinje naglo, uz grlobolju, bolno i otežano gutanje, javljaju se i groznica, povišena tjelesna temperatura preko 38 stepeni, bolan otok regionalnih limfnih čvorova na vratu. Simptomi poput kašlja i kijavice su ovdje manje izraženi. Kod djece  mogu biti prisutne i stomačne tegobe, povraćanje.

Virusne infekcije obično taju 5 do 7 dana, prolaze uz simptomatsku terapiju.

Ljekarsku pomoć biste obavezno trebali potražiti u slučaju izraženog bola u grlu, grlobolje koja traje preko 7 dana, promuklosti koja traje preko 2 sedmice, pojave visoke TT iznad 38 stepeni, izraženog otežanog gitanja, pojave otežanog disanja, otežanog otvaranja usta, pojave osipa, pojave otoka na vratu. Kod djece ako grlobolja ne prestaje sa prvim jutarnjim pićem, pogotovo u slučaju pojave otežanog gutanja, disanja te neuobičajeno pojačanog slinjenja, obavezno biste se trebali obratiti ljekaru za pomoć.

Da bismo pokušali izbjeći upale grla korisno je izbjegavati duži boravak u zatvorenim zadimjenim prostorijama, redovno provjetravanje, ovlaživanje prostorija u kojima se boravi, izbjegavanje kontakta sa oboljelim osobama, dobra higijena – redovno pranje i dezifenkcija ruku, izbjegavanje dijeljenja hrane, pribora i slično, odijevanje u skladu sa vremenskim prilikama, uravnotežena i zdrava prehrana, bogata vitamina.

Virsune upale grla se liječe simptomatski – analgeticima (lijekovima protiv bolova) u vidu tableta, zatim danas su u apotekama dosupne i razne pastile i sprejevi za grlo koje u sebi sadrže analgetike i anestetike sa lokalnim dejstvom koje će  ublažiti simptome.Uz to  se savjetuje mirovanje, dovoljan unos tečnosti, izbjegavanje iritanasa koa što je npr. duvanski dim.

Liječenje bakterisjke infekcije se sprovodi antibioticima koje odredjuje ljekar nakon uradjenog pregleda i brisa grla. Važno je antibitoike ne uzimati na svoju ruku, nego striktno po uputstvima ljekara, ispoštovati trajanje terapije i lijek ispiti do kraja, ne prekidati čim simptomi popuste. Adekvatno liječenje infekcija uzrokavnih streptokokom je bitno radi  izbjegavanja pojave mogućhi komplikacija kao što su reumatska groznica, upala bubrega ( glomerulonefritis).