Rekreacija za osobe trece zivotne dobi

Pripremio: Dragiša Borić, profesor fizičkog vaspitanja

 

 1. Šta podrazumijeva rekreacija za osobe treće životne dobi?

 

Postojanje problema utvrdili smo u svom svakodnevnom radu gdje se je pokazalo da postoji interes i potreba za organizovanjem rekreativnih grupa za osobe starije životne dobi. U starijoj dobi fizička aktivnost treba biti kontinuirana, programirana, vođena i nadzirana od strane stručnjaka fizičke i zdravstvene kulture, s obzirom na potreban oprez kod doziranja trajanja i intenziteta opterećenja te zbog specifičnosti zdravstvenog stanja i funkcionalne sposobnosti starijeg čovjeka. S porastom životne dobi povećava se broj hroničnih zdravstvenih problema. Smatra se da oko 80% osoba starijih od 65 godina ima nekoliko hroničnih bolesti. Povišeni arterijski pritisak ima više 40% starijih osoba.

 

 1. Koliko vremenski treba da traje rekreacija?

 

S obzirom da je u pitanju aktivnost osoba trece životne dobi, intezitet i trajanje trebali bi da budu umjereni, odnosno prilagodjeni spospobnostima rekreativca. Smatra se da je jedan sat dnevno dovoljan da zadovolji potrebe rekreativnca.

 

 1. Koje vrste rekreacije mogu da rade osobe starije od 65 godina?

 

Razne vidove rekreacije, kao što su: šumska šetnja, planinarenje, pilates, joga, aerobik u vodi, vježbe oblikovanja.

 

 1. Zašto je važno da vježbaju i osobe koje su u trećoj životnoj dobi?

 

Redovno vježbanje jedno je od najprirodnih metoda, za očuvanje organizma. Sprečavanje i ublažavanje različitih bolesti. Očuvanje vitalnih funkcija organizma na optimalnom nivou preduslov su dobrog  zdravlja i dobrog raspoloženja. Starije osobe trebaju vježbati uz nadzor stručnjaka posebno one osobe koje nisu imale životne navike.

 

 1. Možete li nam navesti plan treninga za osobe treće životne dobi?

 

 1. Sedmica – Hodanje u skladu s mogućnostima (5 puta sedmicno)
 2. Sedmica – Hodanje 15 do 20 minuta tempom pri kojem još uvijek možete normalno pričati (5 puta sedmicno)
 3. Sedmica – Brže hodanje barem 15 minuta dnevno, a ostatak sporijim tempom
 4. Sedmica – Hodanje sporijim tempom 4 minute i 1 minuta hodanja bržim tempom u sedmici od 30 minuta (2 puta sedmicno, 3 puta sedmicno hodanje kao i u drugoj sedmici)
 5. Sedmica– dodajte 2 treninga snage u sedmici i 3 kardio treninga kao u drugoj sedmici
 6. Sedmica – 2 treninga snage, jedan kardio trening s intervalima bržeg i sporijeg hodanja, te dva kardio treninga jednoličnim tempom

 

Nije važno koliko je brzo, hodanje prilagodite svojim mogućnostima. Važno je da se osjećate dobro i da napredujete.