Proširene vene i mjere prevencije

Pripremio: dr Nikola Mihajlović

Vene su krvni sudovi koji dovode krv iz tkiva prema srcu zahvaljujući radu njihovih zalistaka. Dok stojite uspravno, venski potisak savladava  silu gravitacije. Ako se vene prošire postaju prepunjene krvlju koju ne mogu poslati ka srcu. Krajni rezultat su varikoziteti koji postaju vidljivi ispod kože.

Zašto nastaju proširene vene

Od hronično proširenih vena nogu boluje oko 25-40% ženske te oko 20-30% muške populacije. Razvoju bolesti doprinose nasljedni faktori te trudnoća, produzeno stajanje i hodanje , prekomjerna tjelesna težina, uzimanje hormonske supsticione terapije ili oralne kontracepcije. Faktore rizika predstavljaju i izlaganje suncu ili toplini (solarijum, sauna), nošenje previsokih potpetica te starija dob. Pored navedenog, proširene vene mogu biti posljedica ranije tromboze vena, ili traume vena.

Venski poremećaji i bolesti obično nisu opasni po život, ali su uzrok brojnih psiholoških i socijalnih problema, čestih odsustva sa posla i velikih troškova za zdravstveni sistem, društvenu zajednicu i samog pacijenta. Po podacima iz Republike Srbije  godišnje 5000 pacijenata bude hospitalizovano zbog venskih bolesti, a broj ambulantnih pregleda i intervencija je nemjerljiv .

Stepeni razvoja bolesti

1.vide se teleangiektazije (sitne, paučinaste vene, koje mjere do 1mm širine), venule (vene koje mjere do 2 mm širine),

2.vide se varikozne vene (vrećaste), koje mjere više od 4 mm širine.

3.vidi se edem (nateknuta noga), ali bez promjena na koži

4.vide se promjene na koži koje su uzrokovane bolešću vena (pigmentacija, venski ekcem, lipodermatoskleroza, tj. otvrdnuće i zatamnjenje kože).

5.vide se promjene na koži, uz ulkus (ranu), koji je zarastao.

6.vide se promjene na koži uz postojanje otvorenog ulkusa (rane).

Ako proširene vene ne izazivaju simptome ili nisu jasno vidljive obratite pažnju na promjene boje kože potkoljenica (često tamnija koža, pojavu kapilarne mreže oko gležnjeva ili češću pojavu dermatoloških problema kao što je ekcem itd). Bolni znakovi i ostali simptomi su: osjećaj težine u potkoljenicama, pečenje, grčenje mišića, edem potkoljenica i gležnjeva, bol u nogama nakon dužeg kretanja, sjedenja ili stajanja, svrab koze u okolini proširenih vena, pojava ulkusa rana (najčašće u okolini gležnjeva). Iznenadna oteklina koja može ukazivati na upalu medicinskom terminologijom (tromboflebitis).Treba naglasiti da bolest proširenih vena spada u progresivna stanja koje s vremenom prelaze iz jednog stadija u drugi, do mogućeg krajnjeg rezultata proširenih vena s hroničnom venskom insuficijencijom te hroničnim promjenama u cirkulaciji kože i promjenom boje kože u smeđe-ljubičastu uz ekstremnu osjetljivost s tendencijom stvaranja rana koje dugo ili nikako ne zarastaju.

Postavljanje dijagnoze

Za postavljanje dijagnoze proširenih vena, potreban je pregled i razgovor s pacijentom anamneza i status venskog sistema.

Pregled venskog sistema dopplerom jasno i slikovno prikazuje vene nogu, ali i druge strukture, kao što su arterije, potkožno masno tkivo i mišiće. Osim toga, korištenjem takozvanog dopplerovog efekta, navedena će pretraga dijagnostikovati da li postoji refluks u nekoj i kojoj od vena, odnosno da li u nekoj od vena postoji opstrukcija (začepljenje).

Prevencija i terapija
Već je u početnom stadiju bolesti poželjno nositi elastični zavoj ili čarape. Vrlo su praktične, a usporavaju razvoj bolesti, imaju dobar terapijski učinak i izvrstan su način sprječavanja razvoja duboke venske tromboze. I stil života bolesnika može i te kako utjecati na razvoj i tok bolesti. Važno je izbjegavati dugotrajno stajanje na istom mjestu ili sjedenje. Poželjno je i svakodnevno, umjereno vježbanje (hodanje, vožnja bicikla, lagano trčanje), te smanjenje prekomjerne težine.

 

Kreme i lijekovi

Klasična terapija u liječenju proširenih vena je primjena heparinskih krema, gelova i masti te povremeno antiagregacijskih lijekova ili antikoagulansa. Uz to se uvijek preporučuje odmor pri kojem noge obavezno treba držati na visini. Na tržištu se mogu naći brojni gelovi s učinkom hlađenja koji pomažu kod oticanja nogu i proširenih vena.

Operativno  ljecenje da bi se sprovelo mora da bude uredan nalaz na dubokim venama, odstranjenje  dijela ili cijele vene. Postoje  i tretmani poput sklerozantne terapije  za  manje varikozitete kao dopuna hirurskom lijecenju, potom tretman pjenom, laserski tretman.

U nasem ZTC-u ,,Banja Vrucica“ posjedujemo  i hiperbaricne  komore koje mogu i koriste se u tretmanu krajnih stadijuma hronicne venske insuficijencije odnosno aktivnih venskih ulkusa, sa zadovoljavajucim rezultatima.