Nordijsko hodanje – rekreacija za sve generacije

NordicWalking-web

PRIPREMILA: Milijana Kerić

SAGOVORNIK: Dragiša Borić, profesor fizičkog vaspitanja

Nordijsko hodanje je tehnika brzog hodanja koja je u posljednjih nekoliko godina dosegla nevjerovatnu popularnost širom Evrope. Nastalo je kao modifikovana verzija nordijskog skijanja zbog velike sličnosti u izvedbi pokreta.

Nordijsko hodanje unapređuje već poznate pozitivne efekte brzog hodanja, a između ostalog doprinosi očuvanju zdravlja, prevenciji povreda, osteoporoze i artritisa, poboljšanju mišićne izdržljivosti, pravilnog držanja tijela i ravnoteže te pomaže cjelokupnom održavanju fizičke spremnosti.

KOJI SU PRINCIPI NORDIJSKOG HODANJA?

Osnovni principi nordijskog hodanja su tehnika hodanja, držanje tijela i korištenje štapova. Nakon što savladamo osnove, nordijsko hodanje postaje zabavna aktivnost. Aktivnost je koja kao i trčanje, zahtjeva redovno i kontinuirano vježbanje, jer dugoročno izvođenje vježbi jedini je način da bi se dobrobiti ovakvog načina rekreacije primijetile. Preporučljiva je osobama kojima je trčanje preteško, a i dalje se žele kretati i biti aktivni u grupi te na svježem vazduhu.

KOJE SU PREDNOSTI NORDIJSKOG HODANJA?

Evo nekoliko najznačajnijih prednosti nordijskog u odnosu na “obično” hodanje:

  • povećanje ukupne snage i izdržljivosti svih važnijih mišića, kao i cijelog gornjeg dijela tijela;
  • lakše svladavanje uspona;
  • trošenje veće količine kalorija nego kod običnog hodanja;
  • poboljšana ravnoteža i stabilnost zbog upotrebe štapova;
  • značajno rasterećenje kukova, koljena i zglobova;
  • ravnomjeran pritisak na kosti gornjeg i srednjeg dijela tijela;
  • duži korak i veća brzina hodanja;

Pri nordijskom hodanju aktivira se 90 posto mišića, a opterećenje zglobova, nogu i kičme smanjuje se za 30%, prilikom čega se sagorijeva mnogo više kalorija, a konkretan trening se sastoji od hodanja i razgibavanja uz pomoć štapova. Ova vježba oponaša hodanje, no pri hodanju se koriste i štapovikako bi se poboljšalo disanje tj. “otvorenost pluća”. Uz ovu vježbu korak postaje brži, rade svi mišići tijela, odrađuje se aerobni trening, ubrzava se metabolizam te se “tope” suvišni kilogrami.

KOLIKO DUGO TREBA DA HODAMO DA BI SE UVIDJELI REZULTATI TRENINGA?

Da biste osjetili prave koristi od hodanja, pokušajte svakodnevno izdvojiti 30 minuta za tu aktivnost i to će se, neizostavno, povoljno odraziti na Vaše zdravstveno stanje. Osjetite li da Vam je i pola sata previše, da Vas i to zamara, krenite polaganije, najprije po desetak minuta tri puta dnevno, zatim postupno sve duže u tempu i trajanju. Ako vam je cilj smanjiti tjelesnu težinu, odnosno smanjiti potkožno masno tkivo, aktivnost bi trebala trajati duže od trideset minuta. Vremenom se poboljšava i kondicija i pošto ste izgubili višak potkožnog masnog tkiva, hodanjem ćete na najučinkovitiji način spriječiti da se kilogrami vrate.

KO SVE MOŽE DA UPRAŽNJA OVAJ VID REKREACIJE?

Preporučuje se svim dobnim skupinama, od djece do starijih osoba, a može poslužiti i vrhunskim sportistima u pripremnom periodu. Uz to što pozitivno djeluje na  zdravlje, nordijsko hodanje podiže raspoloženje. Hodanjem u prirodi troše se kalorije, dotjeruje se linija, pluća se pune kisikom, popravlja se krvna slika, reguliše  se rad srca i drugih organa. Pozitivno djeluje na eliminaciju stresa i poticanje motivacije, a posebno je dobro za pravilno držanje tijela.

KAKO PRAVILNO ODABRATI ŠTAPOVE?

Najčešće pitanje kada se poželite baviti ovim rekreacijskim sportom jeste kako odabrati štapove.  Pri odabiru se treba koristiti formulom za izračunavanje visine štapa koja glasi:

Vaša visina x 0,66 = odgovarajuća visina štapa

ŠTA JE JOŠ OD OPREME POTREBNO ZA NORDISJKO HODANJE?

Zdrava odjeća za zdravi sport obavezno prozračnu odjeću, koji poboljšava isparavanje znoja i omogućuje ventilaciju u oba smjera. Ujedno služi kao podrška pri regulaciji tjelesne temperature sportista. Pamuk nikako nije preporućljiv. On ostaje mokar težak i hladan na koži.


Mjerač frekvencija srcako želi svoj trening efektivno i učinkovito oblikovati i pratiti, može se poslužiti mjeračem broja otkucaja srca. Njime se osim mjerenja otkucaja  može kontrolisati potrošnja kalorija i kontrola naše momentalne kondicije.

Rukavice kod dužeg hodanja su neizostavan dio opreme. Štite nas od hladnoće, stvaranja žuljeva i daju nam dodatnu stabilnost kod držanja  Nordic – Walking štapova.

Flaša za tekućinu – nikako ne smijemo zaboraviti flašu sa tekućinom i odgovarajućim pojasom.

Cipele – u nizinskim i blago brdovitim predjelima savjetuje se da se uzmu dobre i stabilne patike. Ako Nordic Walking rutu planirate u brdovitom području tada je obavezno uzeti stabilne Nordic  Walking cipele, ili lake planinarske cipele.

KOLIKO JE BITAN TEREN PO KOJEM SE HODA UZ POMOĆ NORDIJSKIH ŠTAPOVA?

Nordijskim se hodanjem možete baviti bilo gdje – na cesti, u gradu, na selu, u prirodi… Gdje god se može neometano hodati.

ŠTA JE JOŠ ZNAČAJNO ZA NORDIJSKO HODANJE?

Osim na funkcionalne sposobnosti, nordijsko hodanje pozitivno djeluje i na sistem  za kretanje. Upotrebom štapova pri hodu i aktivnim učešćem ruku i ramena smanjuje se opterećenje na donje ekstremitete, posebno zglobove koljena, kuka i kičmenog stuba. Ta karakteristika važna je osobama koje imaju probleme sa zglobovima donjih ekstremiteta (različite povrede, nakon operativnih zahvata, i sl.), jer omogućuje više kretanja sa smanjenjem bolova i rizika od povreda.

Starijim osobama upotreba štapova omogućuje veću stabilnost jer se povećava površina oslonca važna za održanje ravnoteže pri hodu, a samim time smanjuje se rizik od padova, koji su potencijalno opasni za nastanak preloma.