Detoksikacija organizma u zimskom periodu

Uvođenjem dana odmora od hrane u zimskom periodu omogućavamo organizmu da energiju, koju bi inače potrošio na varenje, leukocitozu hrane i detoksikaciju od ostataka nesvarene i neiskorišćene hrane, potroši u procese regeneracije i čišćenja.To poboljšava imuni sistem, cirkulaciju krvi i uspostavlja ravnotežu metabolizma organizma. Zbog toga potrebno odrediti period detoksikacije i koliko ga često provoditi, odnosno da li će to biti dan na voću, sirovom povrću ili jogurtima ili bez njih, ili dan samo na voću i napicima, ili dan samo na napicima. Ako provodite dan samo na voću, to može biti 3-5 voćnih obroka u toku dana, naravno uz uzimanje napitaka (biljni čajevi) 1,5l i više dnevno.

Takođe, zimski period je vrijeme praznika kada se u organizam unose prevelike količine hrane, šećera i alkohola i javljaju se  problemi s probavom, želucem, kožom i zglobovima. Zbog toga je organizmu potrebna detoksikacija kako bi se vratila njegova prirodna ravnoteža, nakon unosa većih količina masne i teške hrane.

Čišćenje organizma ili detoksikacija dva su ista pojma (sinonima), koji znače proces uklanjanja štetnih materija iz organizma, tj. uklanjanje toksina iz jetre i bubrega (uklanjanja štetnih materija iz krvi).

Detoksikacija je normalan proces u organizmu, u kojem se toksini uklone ili neutrališu kroz debelo crijevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žlijezde i kožu. Najčešći znakovi organizma opterećenog toksinoma su: umor, slaba koncentracija, pospanost, glavobolja, problemi sa kožom i probavom, česte viroze i dr. Čišćenje organizma ima puno pozitivnog djelovanja na: poboljšanje cirkulacije krvi, imuniteta, bolji rad jetre i bubrega, hormonsku ravnotežu  i regulisanu probavu.

Kako bi se organizam „očistio“ od toksina potrebno je u ishranu uključiti: više voća i povrća, pripremati laganije obrok koje ne treba preskakati, unositi dovoljnu količinu tečnosti i dr.

Odnosno, da bi se olakšao proces detoksikacije organizma od velike pomoći su sljedeće jednostavne prehrambene navike:

  1. Dodati uz svaki osnovni obrok, pored svežeg voća, 1-2 supene kašike pšeničnih klica i 1-2 supene kašike mljevenih sirovih semenki lana, bundeve, susama. Navedena navika se odražava na redovnije i kvalitetnije pražnjenje i postepeno čišćenje crijeva.
  2. Takođe, uz svaki osnovni obrok dodati jednu supenu kašiku nerafinisanog, hladno ceđenog, maslinovog i jednu čajnu kašiku lanenog ulja (ne više od 3 puta dnevno). Na taj način se podstiče redovnije pražnjenje žuči, bolja detoksikacija organizma, značajno se smanjuje mogućnost stvaranja kamena, pijeska i mulja u jetri i žučnoj kesi, poboljšava se proces varenja hrane, čišćenje krvnih sudova, boljoj cirkulaciji krvi, boljem funkcionisanju zaštitnog sistema i  boljem radu srca.
  3. U ishranu uključiti ren (hren) i rotkvu i dodavati ga u prohlađeno jelo, ili  konzumirati tri puta dnevno po 1/3-1/2 čajne kašike na prazan stomak ili uz voće. Na taj način organizam lakše  rastvara višak sluzi, oslobađa od naslaga katrana kod aktivnih i pasivnih pušača, jača disajne organe i smanjuje bronhospazam, uspostavlja kvalitetnu crevnu mikrofloru i čišćenje urinarnog trakta.
  4. Važan je raspored obroka u danima odmora od hrane (detoksikacije). Odnosno, ako se u dnevnoh ishrani koristi voće, povrće, biljni jogurt i biljno mlijeko potrebno ih je kombinovati.

Na primjer: voćni obroci oko 7h ujutro i oko 11h; oko 14h salata sa biljnim jogurtom ili biljnim mlijekom i u 17h , a oko 20h voće; napici prema potrebi.

  1. Preporuka da sastav svakodnevne ishrane u zimskom periodu budu: salate od sirovog sezonskog povrća uz neko toplo jelo, npr. prije osnovnog obroka topla čorba od povrća; pasulj ili sočivo, integralna riža, uz dodatak lanenog i maslinovog ulja ili mljevenih sirovih sjemenki, klica; riba ili meso.Takođe, pored vrste odabranih namirnica u dnevnom jelovniku obratiti pažnju na njihovu količinu. U toku dana  uključiti tople napitake, npr. čaja sa medom, pomoći će da se osetite prijatnije i smanjiti potreba za hranom.