Zašto biciklizam?

Pripremla: Milijana Kerić

Sagovornik: Dragiša Borić, professor fizičkog vaspitanja

 

Biciklizam predstavlja zdravu i zabavnu aktivnost, lak i brz način prevoza, a nekima i okosnicu životnog stila. Dva su točka odličan izbor kad se kreće u prirodu, no broj ljudi koji svakodnevno uživaju u pedaliranju urbanim sredinama takođe raste.

 

ZAŠTO BICIKLIZAM?

Bicikl je najjeftiniji prijevoz, a uz to ima i niz prednosti za zdravlje i ljepotu. Obično kada treniramo u teretani moramo napraviti nekoliko vrsta vježbi kako bismo ostvarili kompletan trening. Sve ove različite vježbe kombinuju se kako bi dali cijelom tijelu kompletan trening. Idealna vježba za sve mišiće tijela upravo je biciklizam! Evo nekoliko razloga zbog kojih bi se što prije trebali odlučiti za ovu aktivnost.

Biciklizam je zdrav za srce

Kada vozimo bicikl, pumpamo svježu krv u naše srce. Ova kardio vježba je vrlo dobra za srce.

Biciklizam za gubitak kilograma 

Glavni cilj svake vježbe je izgubiti na težini. Biciklizam je izvrsna aerobna vježba koja čini da gubimo kalorije.

Povećava izdržljivost 

Biciklizam zahtijeva puno snage i izdržljivosti. Kako polako povećavamo dužinu i poteškoću vožnje, i naša izdržljivost se povećava.

Poboljšava moć pluća

Kada vozimo bicikl, udišemo mnogo svježeg vazduha. Štaviše, vožnja biciklom stavlja pritisak na pluća, tako da ona pumpaju više vazduha. Dakle, u osnovi biciklizam poboljšava sposobnost pluća da pumpa kiseonik.

Biciklizam za koljena

Biciklizam je najbolja vježba za koljena. Ako redovno vozite bicikl, nećete imati bolove u zglobovima i imaćete vrlo fleksibilna koljena.

Biciklizam za trbušnjake

Kada vozimo bicikl, često se savijamo i ispravljamo, zavisno o terenu. Osim toga, na taj način održavamo ravnotežu. Možda niste znali, ali ovo je idealna vježba za trbušnjake.

Biciklizam za noge

Biciklizam je najbolja vježba za noge, čak i bolja od čučnjeva. Biciklizam zahtijeva puno kretanja mišića nogu. Tako toniramo noge i jačamo ih.

Biciklizam je dobar protiv stresa

Vježbanje u teretani može biti deprimirajuće s vremena na vrijeme. No, kada vježbamo na otvorenom, tj. kada vozimo bicikl, osjećamo  se slobodno. To je razlog zašto je biciklizam dobar u borbi protiv stresa.

Biciklizam je isplativ

Osim što je dobra vježba, biciklizam je način prevoza. Dakle, ako vozimo bicikl od kuće do radnog mjesta i nazad, možemo uštedjeti na i troškovima.