Vitamin D za zdrave kosti

Pripremila: prim. dr Jelena Bogdanić, fizijatar

Vitamin D (hormon D) reguliše metabolizam kosti,  odnosno metabolizam – kalcijuma, fosfata i neuromišićne funkcije tokom cijelog života.  Zato kažemo  da je u zdravlju kostiju ključna uloga vitamina D.

Ovaj vitamin postoji u dva oblika kao  vitamin D3 i Vitamin D2 .Glavni izvor vitamina D3 nalazi se u našoj koži. Ultraljubičasto zračenje ulazi u nepokrivenu kožu i pretvara provitamin  D3 u vitamin D3.Jedanko važan je i vitamin D2 koji  je biljnog  porijekla, a sadrže ga gljive, one sušene na suncu ili izlagane UVB zrakama poput šampinjona i shiitake gljiva. Oba vitamina D (D3 iz kože i D2 iz hrane) uneseni u organizam odlaze u jetru a potom krvlju u bubreg i na tom putu se transformišu u aktivni oblik vitamina D koji je za nas bitan. Ovakav aktivni  vitamin D se potom vezuje za receptore na mnogim ćelijama – ćelijama  kosti, mozga, srca, plućima, koži, dojkama, bubrezima, intestinumu, gonadama.

Prva i najvažnija uloga vitamina D jeste u povećanju resorpcije kalcijuma  a potom u njegovoj boljoj ugradnji  u kost. Ovaj hormon pojačava dejstvo ćelija koje izgrađuju kost a smanjuje rad ćelija koje razgrađuju kost. Druga uloga jeste u povećanju snage i mase mišića, posebno  onih antigravitacionih koji  su odgovorni  za balans i korodinaciju pokreta, čime se sprečava pad i mogući prelom. Mnogim svjetskim studijama dokazano je da vitamin D utiče na regulaciju krvnog pritiska, a da manjak vitamina D dovodi do infarkta miokarda. Isto tako manjak vitamina D je u vezi sa sa nastankom depresije, demencije, Parkinsonovom bolešću. Na velikoj studiji je dokazano da povećan unos vitamina D smanjuje rizik od karcinoma dojke i   smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva  za 72% . Uz dobar nivo vitamina D bolja je regulacija šećera u krvi, povećan je imunitet i odbrana od upalnih procesa. Vitamin D se koristi u liječenju osteoproze, reuamtskih i autoimunih  bolesti, multiple skleroze. Da bismo u našoj krvi obezbjedili dovoljno  vitamina D prije svega neophodno je sunčanje jer samo UVB zračenje nepokrivene kože izaziva pretvaranje provitamina D3 u našoj koži u aktivni vitamin D. Drugi način jeste ishrana – napomenuli smo da se vitamin D2 nalazi u gljivama. I treći način uzimanje suplemenata  (preparata vitamina D u obliku kapi)

Evo nekoliko  preporuka kako obezbejditi vitamin D :

 • sunčanje 3-4 puta nedeljno 15 min bez zaštitne kreme u peridu od 7-10 ujutro
 • ako već postoji dijagnoza osteoporoze i preloma  treba da  se uzima 800-1200 IU dnevno vitamina D  uz kalcijum
 • ishrana bogata vitaminom D
 • 100g lososa sadrži 526 UI vitamina D, 100 grama tunjevine  ima 268 UI vitamina D
 • činija cerealija ima 332 UI vitamina D – jedna šolja punomasnog, neobranog mleka ima 124.4 UI vitamina D
 • jaja 100g sadrži 218 UI vitamina D
 • 100g punomasnog jogurat sadrži 52 UI vitamina D
 • svježe cjeđeni sok od narandze 100g sadrži 43 UI vitamina D
 • 100g šampinjona sadrži 7 UI vitamina D

 

Did you like this? Share it!

Leave Comment

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak na trgovinu