KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆI BICIKL?

Pripremila: Milijana Kerić

Sagovornik: Dragiša Borić, profesor fizičkog vaspitanja 

KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆI BICIKL?

Iako se na prvi pogled čini kako odabir bicikla nije nikakva posebna mudrost, mnogi se iz prodavnice, umjesto s novim biciklom, vrate prilično zbunjeni. Kako biste sebi pomogli u odabiru kvalitetnog bicikla, koji će potpuno odgovarati Vašim zahtjevima i potrebama, veoma je važno da sebi, prije bilo kakve konačne odluke, odgovorite na nekoliko jednostavnih pitanja:

Zašto kupujem bicikl? 

– Kako ću koristiti bicikl? 

– Koliko često i koliko daleko? 

Nemojte se ustručavati potražiti i savjet. Kad dođete u trgovinu, zatražite savjet od prodavača i zamolite ga da isprobate svoj budući bicikl. Kao i cipele, i bicikli se kupuju po veličini, samo se kod njih govori o veličini rama (okvira). Zatražite od prodavača da Vam pokaže tablicu veličina modela bicikla koji Vas zanima i u tablicu prema svojoj visini pronađite odgovarajuću veličinu rama. Prevelik ili premalen bicikl može biti razlog da se ne osjećate ugodno u vožnji i prestanete voziti, a može uzrokovati i povrede – zato, oprez.

I zadnja, ali ne i najmanje bitna stavka je cijena. Iako mnogima ne pada napamet usred zime kupovati bicikl, upravo to je pravo vrijeme za shopping. Tad su sniženja i postoji velika šansa da ćete pronaći svoj savršen bicikl za povoljnu cijenu.

ŠTA NAM JE POTREBNO OD DODATNE OPREME?

  • Sigurnosna oprema

Prva i osnovna stvar od koje svakako treba krenuti kada je vožnja bicikla u pitanju je Vaša sigurnost. U sigurnosnu opremu na biciklu ubrajamo prije svega kacigu i reflektujuća svjetla. Od povreda u biciklizmu najčešće su ozljede glave, a većina njih mogla bi se izbjeći ili u najmanju ruku ublažiti nošenjem kacige. Osim što štiti od teških ozljeda glave kaciga u određenim slučajevima može spasiti i život.

  • Unutrašnja guma+pumpa+alat

Mehanika bicikla poprilično je jednostavna i većinu lakših kvarova najjednostavnije i najbrže je otkloniti čim se pojave. Najčešće je to probušena unutrašnja guma, popuštanje nekog šarafa, puknut lanac…

  • Biciklističke rukavice

Iako se možda ne čine toliko važnima, rukavice su nezaobilazan dio biciklističke opreme koji rado nose i oni koji se inače malo voze. Prvenstveno služe za zaštitu i udobnost, te jednom kad se naviknete nećete ih više tako lako skidati. Razloga ima mnogo: omogućavaju bolji grip, osiguravaju udobnost, štite prilikom pada, ublažavaju vibracije tijekom vožnje, sprečavaju nastanak žuljeva itd.