Znaci oslabljenog imuniteta

Pripremila: dr Dragica Andrić

Imunost ili otpornost je medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se odbrani od infekcija i bolesti. Istraživanja su pokazala da čovjek udahne oko 8 mikroorganizama u minuti, odnosno oko deset hiljada mikroorganizama dnevno. Iz ovog podatka se vidi koliko je važno normalno funkionisanje imunološkog sistema. Jesenji i zimski periodi su praćeni nižim temperaturama, i većim temperaturnim razlikama između dana i noći, što zbog „rashlađenja“ organizma može oslabiti naš imunitet i pogodovati razvoju infekcija.

Simptomi na koje mnogi ne obraćaju pažnju pouzdano ukazuju na to da je odbrambena moć organizma oslabljenja. Neki od jasnih simptoma su česte prehlade, nedostatak energije, nesanica, hronični umor, problemi koncentracije, česti herpesi. Neki od diskretnijih znakova su: suva sluznica nosa, tamnija boja urina,  koji su posljedica smanjenog unosa tečnosti, tj. nedovoljne hidriranosti organizma. Upravo dehidrirane sluzokože postaju laka meta mnogobrojnim virusima. Slab imunitet se lako može primijetiti i po izgledu kože, noktiju i kose. Problematična i suha koža, kosa koja nema sjaj i koja djeluje beživotno, sa ispucalim krajevima, problemi sa slabijim i krtijim noktima, mogu se javiti u sklopu znakova oslabljenog imuniteta. Herpes na usni i koži, takođe je jedan od čestih znakova oslabljenog imuniteta. Iako je većina  osoba zaražena HSV, inficiranost je nemanifestna. Virus uglavnom miruje u ćelijama nervnih ganglija, a padom imuniteta javljaju se specifične kožne promjene najčešće na usni i periorbitalnoj regiji.

Naš imunološki sistem bez prestanka obavlja težak posao kako bi se odbranio od mnogobrojnih ugrožavajućih faktora. Konstantno smo izloženi toksinima i bakterijama, koje unosimo kroz hranu, vodu ili disanjem. Kad je imunološki sistem kompromitovan ili je zauzet određenim problemom, naš organizam postaje mnogo ranjiviji. Da bi se uspešno odbranio od svih zaraza, imunitet mora da bude u ravnoteži, ni prejak ni preslab. Oslabljen imunitet nije dovoljno efikasan da se bori protiv bolesti. U sljedećem nastavku Vam donosimo priču o jačanju imuniteta.