BOĆANJE KAO VID REKREACIJE

Pripremio: Dragiša Borić, profesor fizičkog vaspitanja

Boćanje (talijanski boccia: kugla) je sportska igra kuglama, tzv. boćama (balota, burela, bulin), na ravnoj stazi. Boće se kotrljanjem ili bacanjem nastoje približiti glavnoj  kuglici, tzv. bulinu. Mjesta za igru u početku su bili seoski putevi, ravna nepripremljena zemljišta ili neiskorišteni otvoreni urbani prostori. Vremenom su drveni bulini zamijenjeni su metalnima, jer su bili lagani. Od razonode se ova aktivnost polako razvila u sport. U Jugoslaviji se organizovano sportsko boćanje počelo gajiti po međunarodnim pravilima 1952. na inicijativu Kuglaškog saveza Jugoslavije. Nekoliko godina kasnije, boćarske organizacije se izdvajaju se iz Kuglaškog saveza i osnivaju najpre Odbor za boćanje, a 1958. Boćarski savez Jugoslavije. U Evropi su najbrojniji i ujedno najbolji boćari Italije i Francuske.

Pravila:

Igra se na terenu dužine 10 (narodno) do 20-30 metara (takmičarsko). Igralište za boćanje se naziva zog (za boće) odnosno boćalište. Širina je od 2,5 do 4 metra.
Boće su izrađene od punog drveta  ojačanog i učvršćenog čavlima,  plastike  ili kovine i kuglastog su oblika. Promjer nije stalan, ali obično se izrađuju takve da mogu stati u šaku. Bulin ili bula je najmanji predmet u igri, izrađen od drveta i obično obojen crvenom bojom za klasične discipline, ili bijele za tehničke discipline, promjera cca 30 mm. Svaki igrač igra s dvije boće.

Ko sve može da se bavi boćanjem?

Zbog činjenice da za ovu igru nije potrebna snaga i brzina (osim u brzinskim discipinama), a povrede  su vrlo rijetke (osim kod neopreznih psomatrača, kada se boća ili bulin odbije ili naglo odskoči, pa pogodi nekoga), raširena je među širom populacijom  od 7 do 87. Boćanje je uz šah jedini sport u kojem se mogu takmičiti  osobe s najtežim  lokomotornim oštećenjima. Paraolimpijski sport postao je 1984. godine .

Da li nam je za boćanje potrebna posebna sportska oprema?

Što se tiče same opreme, ona ne podrazumijeva neku specificnost. Kao i kod većine timskih sportova i ovdje su nam potrebne patike , šorc i  kratka majica.