Aerobik u vodi

wa1

Pripremila: Milijana Kerić

Sagovornik: Milan Živković, profesor fizičkog vaspitanja 

Kada bismo trebali da se opredijelimo za akva aerobik kao fizičku aktivnost?

Za akva aerobik nikad nije rano a ni prekasno da se pocnemo baviti. U osnovi to su lagani pokreti, međusobno povezani, koji podsjećaju na ples. Aerobik u vodi je u posljednjih nekoliko godina postao jako popularan, vjerovatno zbog činjenice da je dokazano da se u vodi neuporedivo efikasnije vježba nego u sali. Sve što vam treba za ovaj oblik aerobika je kupaći kostim, peškir i želja da svoje tijelo dovedete do perfekcije.. Već nakon četiri sedmice mišići će biti čvršći i oblikovaniji. Akva aerobik preporučuje se svim uzrastima jer svako može da dozira opterećenje koje će mu najviše odgovarati u zavisnosti od brzine izvođenja pokreta kroz vodu.

Koje su njegove prednosti?

Glavna prednost vježbanja u vodi je otpor u svim pravcima, za razliku od klasicnih aerobik programa gdje savlađujujemo samo silu gravitacije. Zbog smanjenog pritiska za zglobove, ova forma vježbanja ima prednosti od izuzetnog znacaja kad su upitanju starije osobe, osobe sa prekomjernom težinom, i one koje se oporavljaju od operacije mekog tkiva. Takodje je dobar vid vježbanja i za trudnice, i odlicna je poslijeporođajna vježba.

Koliko često je neophodno trenirati?

Trenirati je dovoljno 3 puta sedmično, a čas odnosno trening aerobika traje od 30 do 50 min. Sve zavisi koji su ciljevi osobe koja vježba, da li je u pitanju rekreativno vježbanje u vodi ili vid terapeutskog vježbanja.

Po čemu se ova fizička aktivnost razlikuje od ostalih?

Glavna razlika je mjesto gdje se vježba, voda –bazen, plićak rijeke, jezero itd.

Takođe velika razlika je u tome da oslobađa cjelokupno rasterećenje zglobova što osobama sa viškom kilograma veoma prija.

Da li je ovom rekreacijom moguće vježbati više regija tijela?

Da, kao i kod klasičnog aerobika i ovdje možemo raditi vježbe koje uključuju rad više grupa mišića, što je i slučaj zbog samog kretanja vode prilikom vježbanja. Podjelu možemo izvršiti na 3 dijela: vježbe za gornji dio tijela, vježbe za trup i vježbe za donji dio tijela.

Na kojoj dubini vode se vježba i da li je potrebno nešto od opreme?

Optimalna dubina na kojoj se vježba je od 130 do 140 cm. Za ovu vrstu aktivnosti ne treba nam posebna oprema, uglavnom su to kupaći kostimi za žene ili šorcevi za kupanje ako su u pitanju muškarci.