ZTC „Banja Vrućica“ domaćin je IX Međunarodnog medicinskog kongresa Medicinskog foruma za jugoistočnu Evropu – SEEMF

U periodu od 06. do 09. septembra u „Banji Vrućici“ organizovan je IX Međunarodni medicinski kongres Medicinskog foruma za jugoistočnu Evropu – SEEMF. U pitanju je međunarodni stručni skup koji je okupio najeminentnije stručnjake iz zemlje i svijeta, gdje je učešće uzelo preko 220 ljekara iz Republike Srpske i oko 200 ljekara iz inostranstva iz svih domena medicine. Na ovogodišnjem kongresu učestvuju delegacije iz Bjelorusije, Njemačke, Grčke, Japana, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Ukrajine, Uzbekistana. Teme ovogodišnjeg skupa su aktuelne teme u evropskom i svjetskom zdravstvu – onkološke bolesti, hirurška stanja, masovne nezarazne bolesti, reproduktivno zdravlje, infektivna oboljenja, te prevencija masovnih nezaraznih bolesti.

Predsjednik društva doktora medicine Republike Srpske, doktor Siniša Miljković imao je čast da se prvi obrati svim gostima. „Društvu doktora medicine Republike Srpske je na 25 rođendan ukazana čast od strane Medicinskog foruma doktora jugoistočne Evrope, na čelu sa predsjednikom profesorom Andrejom Kehajov da bude suorganizator ovako velikog i značajnog kongresa. Tim povodom još jednom se zahvaljujem profesoru Kehajovu na odličnoj saradnji tokom organizacije ovog kongresa. Takođe, posebno se zahvaljujem Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i ministru dr Draganu Bogdaniću koji je prepoznao značaj ovog kongresa i pružio nam nesebičnu podršku u samoj organizaciji“, istakao je Miljković prilikom svog obraćanja.

Stručnom skupu se takođe obratila i ambasadorka Bugarske u Bosni i Hercegovini, gospođa Avgustina Tzvetkova koja je svima poželjela uspjeh i prijatan ostanak u Bosni i Hercegovini, a njen moto je „Kada smo ujedinjeni, svi zajedno postižemo bolje rezultate, jer zajednica nas čini snažnim“, naglasila je ambasadorka.

Predsjednik medicinskog foruma za jugoistočnu Evropu, profesor Andrej Kehajov rekao je da će se tokom kongresa razgovarati o najvažnijim temama u vezi sa zdravstvenim sistemima zemalja jugoistočne Evrope i kao organizator, izrazio je nesebičnu zahvalnost svim kolegama koji su došli podržati ovaj Kongres i učestvovati na brojnim predavanjima koja su od izuzetnog značaja za zdravstveni sistem.

Takođe se zahvalio i ujedno dodjelio specijalna priznanja predsjedniku Svjetske medicinske organizacije, ambasadorki Bugarske, a posebnu zahvalnost izrazio je generalnom direktoru Zdravstveno-turističkog centra, gospodinu Aleksandru Radošević i svim zaposlenim u Banji Vrućici radi izuzetno dobre saradnje, koordinacije i same organizacije tokom trajanja ovogodišnjeg Kongresa.

Na današnjem međunarodnom stručnom skupu okupilo se oko 400 ljekara, profesora, stručnjaka iz različitih oblasti medicine, a tokom kongresa biće predstavljeno više od 60 prezentacija o aktuelnim temama u zdravstvenom sistemu.

Pored brojnih ljekara, skupu su prisustvovali i predsjednik Svjetske medicinske organizacije, dr Yoshitake Yokokura, predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, predsjednici doktorskih društava te direktori zdravstvenih institucija.

Današnje predavanje bodovano je od strane evropske agencije za akreditaciju sa 16 maksimalnih bodova i kao takav svrstava se u najznačajnije naučne skupove koji će ove godine biti održani u cijeloj Republici Srpskoj ali i Bosni i Hercegovini.

Did you like this? Share it!

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak na trgovinu