Poznati umjetnik Milutin Dedić u ZTC-u “Banja Vrućica”

Poznati srpski slikar, istoričar umjetnosti i putopisac Milutin Dedić proputovao je više od 150 zemalja svijeta a u Tesliću je prvi put boravio 1951. tokom radne akcije na izgradnji pruge Banja Luka–Doboj. Šest decenija posle ponovo u Teslić dovela ga je Likovna kolonija koju je organizovao ZTC „Banja Vrućica“. Teslić, naravno, nije prepoznao, no, ono što ga je ovoga puta oduševilo je prirodni ambijent Banje Vrućice. Bokori jagorčevine, jedne od prvih vijesnika proljeća, okolni šumarci svakom umjetniku, kako je rekao Milutin, nude mnoštvo motiva i pregršt inspiracije za rad.
„Moja impresija o ZTC-u „Banja Vrućica“ je da je to simbioza prirodnih resursa, kuturno-istorijskih činjenica i jedne energije koja nas usmerava ka budućnosti koja znači da u ovim teškim vremenima ipak imamo oslonac da tragamo za izgubljenim optimizmom“, pojasnio je Dedić.
Likovna kolonija u „Banji Vrućici“ jedna je od neretkih na kojima je učestvovao. On ističe da likovne kolonije podižu likovni kulturni nivo i da je to naračito važno za mlade umjetnike. Tokom Likovne kolonije u „Banji Vrućici“ Milutin Dedić je naslikao dvije slike sa motivima srpske pravoslavne crkve, koje su inače čest motiv u njegovom likovnom stvaralaštvu. Obećao nam je da će ponovo u „Banju Vrućicu“ doći u septembru samo da se odmori.
„Personal „Banje Vrućice“ me oduševljava. Ta jedna nenameštena spontanost i prijaznost imaju lekovito dejstvo“, kazao nam je Milutin Dedić.
Umjetnički talenat ovog poznatog i priznatog srpskog slikara naslijedili su njegovi sinovi Luka i Filip, koji se takođe bave umjetnošću. Rođeni brat Milutina Dedića je poznati muzičar Arsen Dedić. Umjetnički dar koji posjeduje cijela njegova porodica Milutin kaže da je dar od Boga ali svakako ističe i značaj rada i posvećenosti onome čime se bavi.

Did you like this? Share it!

Leave Comment

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak na trgovinu