Polisomnografija/poligrafija je metoda kojom ispituju poremećaji disanja u snu.

U Banji Vrućici uvedena je nova zdravstvena usluga polisomnografija. Polisomnografija/poligrafija je metoda kojom ispituju poremećaji disanja u snu. Poremećaji disanja u snu se javljaju kod oko 5% stanovništva, ali su često neprepoznati i od strane pacijenata i od strane ljekara.

Najčešći poremećaj disanja u snu je tzv. opstruktivna sleep apneja, poremećaj koji se karakteriše potpunim prekidom disanja u trajanju dužem od 10 sekundi koji se ponavlja više puta tokom noći. Simptomi koji mogu ukazati na ovo oboljenje su glasno hrkanje, prekidi disanja tokom spavanja, nemiran san, noćne more, često buđenje, učestalo mokrenje tokom noći, umor, pospanost itd. Ukoliko se ne liječi dovodi do ozbiljnih komplikacija kao što su povišen krvni pritisak, srčani ili moždani udar i iznenadna smrt. Polisomnografija je cjelonoćno ispitivanje posebnim aparatom koji prati moždanu aktivnost, protok vazduha na nivou nosa i usta, hrkanje, zasićenost krvi kisoenikom i neke druge parametre. Navedeno ispitivanje sada smo u mogućnosti da obavimo i u ZTC-u „Banja Vrućica“. Riječ je o boravku u sobama visoke kategorije gdje se pacijentima postavlja aparat koji prati protok vazduha kroz nos, hrkanje, koncentraciju vazduha u krvi, pokrete grudnog koša, položaj tijela i slično. Na osnovu dobijenih podataka pacijentima se propisuje terapija za liječenje sleep apneje.

Kontakt za informacije i zakazivanje pregleda: 053 430 715 ili sanja.glisic@banja-vrucica.com

Više o našim uslugama


služba zdravstva

Kupanje u termomineralnoj vodi posebno se preporučuje kod bolesti krvnih žila, oboljenja zglobova, tetiva, mišića, probavnih, ginekoloških, pa i psihosomatskih bolesti.

+387 53 430 102
drazenko.vukovic@banja-vrucica.com


MEDICAL & WELLNES

Pomozite nam da sačuvamo vaše zdravlje, pridružite nam se na njegovom izvoru.

+387 53 421 268
wellness@banja-vrucica.com

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak na trgovinu