Upoznajte prirodu i napunite svoje baterije

Odlazak u prirodu, druženje i kretanje na čistom planinskom vazduhu predstavlja aktivan oblik odmora koji planinara ispunjava osjećajem zadovoljstva i novim doživljajima. Premda planinarenje fizički iscrpljuje, ono nas istovremeno obogaćuje i osvježava novom, zdravom energijom.

Više o našim uslugama

PONUDA PLANINARSKIH IZLETA

Izleti na vodopade Duboke

Dužina staze: 10 km

Vrijeme prelazenja staze: 6h sa pauzama

Minimalna grupa za izvođenje izleta je 6 ljudi

Cijena po osobi: 30 KM

Vodopadi na Dubokoj nalaze se na oko 1h vožnje od Teslića. Staza ide pitomom dolinom rječice Duboke. Na 3 km staze nalazi se prvi vodopad „Skakavac I“. Napominjemo da je temperatura vazduha pored vodopada niža za 5 – 7˚C u odnosu na okolni prostor. Nakon razgledanja vodopada „Skakavac I“ pješačenje se nastavlja tzv. “šrekom“, odnosno trasom nekadašnje uskotračne pruge. Ovaj dio staze je izuzetno živopisan, na pojedinim mjestima riječica Duboka je ukopala kanjon dubine preko 300m, prolazi se kroz tunel u dužini od 70 m, a posebno je intersantan i pomalo opasan dio staze koji prolazi kroz mjesto gdje se nekada nalazio željeznički most. Na 5 km staze se nalazi vodopad „Skakavac II“. To je kaskada od nekih 30 m visine sa koje voda pada u malo jezerce prečnika 20m

Izlet na Očauško lice – Biser Glavica – Mihajlovac

Dužina staze: oko 13 km

Vrijeme prelazenja staze: 6h sa pauzama

Visinska razlika: 780m

 

Selo Očauš nalazi se na 1h vožnje od Teslića. Uspon kreće od “Luisovog ribnjaka” (cca. 600 mnv) makadamskim putem preko Spasovišta. Na Spasovištu se obilazi farma koza sa mogućnošću degustacije kozijeg sira. Uspon se nastavlja kolskim putemo do Očauskog lica. Odmaranje od pješačenja je kod očauškog vikend naselja odakle se pruža prelijepa panorama na vrhove Vučije planine, Brića, Manjače, Ozrena, Ljubića, Borja, Vlašića… Poslije kraće pauze put vodi na Biser glavicu (1383 mnv), najviši vrh opštine Teslić. Sa Biser Glavice šumskim vlakama ide se na Veliki Mihajlovac (1.402mnv) gdje je predviđena veća pauza. Sa Velikog Mihajlovca starim kolskim putem silazi se do jame Bezdan a od Bezdana šumskom stazom do Luisovog ribnjaka. Usput se prolazi kraj izvora Toljnice.

Opciono posjeta Očauškoj pećini (Očauška pećina se nalazi na sjeverozapadnim obroncima Očauša, u blizini sjeverne ivice Očauškog Lica, s ulazom na nadmorskoj visini 973 m. Stručno speleološki istraživana je više puta još od 1971. godine. Izmjerenno je da se podzemni kanali pružaju najmanje 512 m. Karakteristična je rijetkom pećinskom nakitu heliktitu.)

Polazak oko 8:00 , povratak oko 17:00

Minimalna grupa za izvođenje izleta je 6 ljudi

Cijena: 30 KM po osobi.

Izlet na Borja

Dužina staze: 15 km

Vrijeme prelaska staze: 6:30h sa pauzama

Visinska razlika: 28m

Planina Borja je planina u srednjoj Bosni, između rijeka Velike i Male Usore te naselja Teslića i Maslovara. Izvor Hajdučka voda, jedan od simbola planine, nalazi se na oko 900 metara nadmorske visine nedaleko od istoimenog sportsko-rekreativnog centra. Staza je kružna i kreće od hotela Hajdučke vode odakle se penje pored Male Runjevice (1.034 mnv), te prolazi pored Velike Runjevice (1.078 mnv) do Ljeskovca. Staza dalje nastavlja preko komina do Boračkog Komina (1.038 mnv) odakle se pruža pogled na planine u okruženju (Ozren – Kraljica, Ljubić, Majevica, Manjača, Čemernica, Očauš, Kozara…). Sa Boračkog Komina se spušta u riječicu Penavu inače jedino preostalo prirodno mrestilište pastrmke na opštini Teslić, zatim Goletinama penje se na Veliku Runjevicu odakle se preko Solila spušta nazad do hotela.

Polazak oko 8:00h, povratak oko 17:00

Minimalna grupa za izvođenje izleta je 6 ljudi

Cijena: 25 KM po osobi.

Izlet na Vučiju planinu

Dužina staze: 12 km

Vrijeme prelaska staze: 4:30h sa pauzama

Visinska razlika: 150m

Sa visinom većom od 1300 metara, Vučja planina predstavlja jedan od najviših vrhova opštine Teslić, a ono što je izdvaja kao najljepšu planinu na ovim prostorima je prostrani plato na njenom vrhu koji je prekriven travom mekšom od tepiha i sa kojeg se pružaju fantastični pejzaži sa svih strana, te mnogobrojnim izvorima čiste planinske vode koji na mnogim mjestima formiraju skokove u vidu vodopada. Predstavlja jedno od najljepših mjesta za izletnički i lovni turizam, te uz svjež vazduh i netaknutu prirodu dovodi do toga da ko jednom posjeti Vučju planinu obavezno se ponovo vraća.

Staza je kruzna i počinje sa samog platoa Vučije planine gdje se održava tradicionalna borba ovnova, idemo sumskim putem do izvora Jalove (izvor Jalove nalazi se u bukovoj šumi a izvor karakterise stalna godišnja temperature od 14 C), zatim preko livada upućujemo se na Meokrnju (na samoj stazi prolazi se pored pastirskih katuna gdje se može kupiti nadaleko čuveni Vlašićki sir). Na Meokrnji (1.425 mnv) nalazi se stari planinarski dom odakle se pruža prelijep pogled na obronke Vlašića kao i na najviši vrh Vlašića Paljenik (1.933 mnv) sa svojom krunom (na Paljeniku se nalazi antenska i radarska stanica pa izdaleka izgleda kao kruna). Poslije kraće pauze kolsim putem spuštamo se prema izvoru Krstova voda (izvor u obliku krsta te su ga mjestani prozvali Krstova voda) a zatim obroncima Vučije glave odakle se pruža prelijepi pogled s jedne strane na kotlinu Velike Usore a sa druge strane na Paljenik i Vlašićku Gromilu spuštamo se do platoa Vučije planine.

Polazak oko 8:00h povratak oko 16:30h

Minimalna grupa za izvođenje izleta je 6 ljudi.

Cijena izleta je 35 KM po osobi.

Premda planinarenje fizički iscrpljuje, ono nas istovremeno obogaćuje i osvježava novom, zdravom energijom.


služba zdravstva

Kupanje u termomineralnoj vodi posebno se preporučuje kod bolesti krvnih žila, oboljenja zglobova, tetiva, mišića, probavnih, ginekoloških, pa i psihosomatskih bolesti.

+387 53 430 102
drazenko.vukovic@banja-vrucica.com


MEDICAL & WELLNES

Pomozite nam da sačuvamo vaše zdravlje, pridružite nam se na njegovom izvoru.

+387 53 421 268
wellness@banja-vrucica.com

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak na trgovinu