Otvoren HISPA centar u ZTC-u „Banja Vrućica“

Ministar  zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr Dragan Bogdanić, načelnik Centra za hipertenziju Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Nebojša Tasić i predsjednik HISPA BH zajedno sa rukovodstvom Banje Vrućice danas su otovrili Centar za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga – HISPA.

Dr Draženko Vuković, izvršni direktor za zdravstvo „Banje Vrućice“ istakao je da je uzrok smrti u preko 50% slučajeva u Republici Srpskoj upravo srčani i moždani infarkt te da je stoga izuzetno važno preventivno djelovati.

„Iz tog razloga značaj otvaranja HISPA centra za ovaj region je još veći. Takođe, zahvaljujući ovom projektu svi visokorizični pacijenti moći će da dođu na besplatan i detaljan ljekarski pregled gdje će dobiti savjete i preporuke za nefarmakološko liječenje.“, pojašnjava dr Vuković.

Vuković je naglasio da će, zahvaljući HISPA projektu, preporuke za visokorizične pacijente biti jedinstvene u regionu te da će pacijenti biti kontinuirano praćeni radi sprečavanja daljeg obolijevanja i umiranja.

Načelnik Centra za hipertenziju Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Nebojša Tasić rekao je novinarima da je HISPA centar u Banji Vrućici dio međunarodnog HISPA udruženja od 45 centara u pet zemalja i 11. je u BiH. On je istakao značaj personalizovane i multidisciplinarne prevencije preko agresivne kontrole faktora rizika kroz HISPA program.

„Banja Vrućica je idealno mjesto za provođenje HISPA projekta jer na jednom mjestu imate stručnjake različitih profila, kao i tehničku opremljenost. Ovo je najveći i najobuhvatniji HISPA centar u RS i BiH jer postoji mogućnost rane dijagnostike.“, dodao je dr Tasić. On je našem centru danas, za uspješan početak, uručio i poseban aparat za detekciju atrijalne fibrilacije.

I ministar zdravlja i socijane zaštite dr Dragan Bogdanić naveo je da prevencija ima veliki značaj u zdravstvenom sistemu i da je jedan ovakav centar od velike koristi kako  lokalnom stanovništvu tako i za sve one koji dolaze u Banju Vrućicu.

„Prevencija je veoma značajna u produžavanju životnog vijeka i smanjivanju invalidnosti, što čini da zdravstveni sistem bude funkcionalniji sa manje troškova.“ naveo je ministar Bogdanić.

Predsjednik BH HISPA centara dr Radoslav Nikolić kaže da je novootvoreni centar u Banji Vrućici izuzetno značajan za HISPA mrežu u BiH, jer je ZTC “Banja Vrućica” vodeća ustanova za kardiovaskularnu rehabilitaciju, sa najboljim stručnjacima.

„Koristićemo ovaj HISPA centar kao bazu za obuku svih učesnika u procesu rada HISPA centara.“ zaključio je dr Nikolić.

Did you like this? Share it!

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak na trgovinu