Održani XV „Dani Banje Vrućice“

Zdravstveno-turistički centar „Banja Vrućica“ u subotu 01. i nedjelju 02. decembra 2018. godine organizovao je u hotelu „Kardial“, tradicionalne XV „Dane Banje Vrućice“. To je bila prilika da ZTC “Banja Vrućica” na jednom mjestu, kao i svake godine, okupi poslovne i stručne saradnike kako bi zajedničkim snagama unaprijedili banjsko liječenje ali i kako bi im se zahvalili na dosadašnjoj saradnji.

XV „Danima Banje Vrućice“ prisustvovalo je preko 200 ljekara specijalista i eminentnih profesora iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Srbije, te poslovnih saradnika iz raznih društvenih oblasti sa kojima ZTC „Banja Vrućica“ ima veoma uspješnu saradnju.

Generalni direktor ZTC-a „Banja Vrućica“ Aleksandar Radošević istakao je da je ponosan na činjenicu da se broj gostiju iz godine u godine povećava, kao i da imaju veliki broj gostiju iz zemalja Evropske unije, što je ujedno i odličan pokazatelj dobrog poslovanja „Banje Vrućice“.

„Možemo se pohvaliti veoma uspješnom poslovnom godinom koja je na izmaku jer ćemo ostvariti približno isti broj noćenja kao i prošle godine, preko 225000 noćenja, što je opet jedan od najboljih rezultata u istoriji „Banje Vrućice“. Poslije osvajanja tržišta bivše Jugoslavije, ove godine smo imali i prve organizovane grupe na zdravstvenim programima iz zemalja Evropske unije, iz Holandije i Belgije i zaista nas raduje što su oni prepoznali naš kvalitet i uslugu.

U „Banji Vrućici“ smo uveli i neke nove usluge, a naredne godine ulazimo u novi investicioni ciklus,te su planirana dva velika objekta. Jedan je izgradnja restorana „Kiseljak“ koji je u pripremi već duži period i drugi je izrada projekta za potpuno novi objekat, u pitanju je savremena zdavstvena ustanova čime ćemo značajno proširiti spektar naših medicinskih usluga.“, pojasnio je Radošević.

„Posebno smo ponosni što ove godine slavimo i mali jubilej, XV „Dane Banje Vrućice“ i 15 godina od osnivanja i održavanja prvih dana Banje Vrućice.“, dodao je Radošević.

Dr Zoran Paovica, kardiolog iz Opšte bolnice Trebinje istakao je da veliki broj pacijenata iz Hercegovine upućuju na liječenje u ZTC „Banja Vrućica“.

Akademik profesor dr Miodrag Ostojić je naglasio da banjsko liječenje pomaže u opštem smislu pacijentima.

„Sistem vježbanja, pravilna ishrana, izbjegavanje faktora rizika je nešto što doprinosi dugom i kvalitetnom životu i to je ono čemu banje služe i ZTC „Banja Vrućica“ koja danas obilježava petanestogodišnjicu svoje manifestacije.

Otvaranju XV „Dana Banje Vrućiće“, između ostalih prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite dr Dragan Bogdanić kao i predsjednik Udruženja kardiologa RS, Dragan Unčanin.

„Manifestacija „Dani Banje Vrućice“ je dobra prilika da se svi oni koji sarađuju sa „Banjom Vrućicom“ okupe na jednom mjestu, te razmjene mišljenja i iskustva u radu. Nadam se da će se ovaj trend nastaviti uvođenjem i novih zdravstvenih procedura, ali i turističkih, a sve sa ciljem da održimo ekonomiju Republike Srpske.“, pojasnio je ministar Bogdanić.

Bogdanić je takođe naglasio da Vlada RS i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS planira da u narednim godinama značajno ulaže u banje Republike Srpske, jer su banje potencijal RS ali i šireg regiona.

Predsjednik Udruženja kardiologa RS, dr Dragan Unčanin naveo je da Udruženje kardiologa RS sa posebnom pažnjom prati ovu manifestaciju od samog početka i stručno i načno, dajući na taj način svoj doprinos.

„Na ovogodišnjim „Danima Banje Vrućice“ prezentovaćemo najnovije preporuke vezane za prevaskularizaciju srčanog miokarda, za bolesti u trudnoći, sinkope i arterijsku hipertenziju. Naše kolege se rado odazivaju ovoj manifestaciji zato što na ovakav način širimo mrežu saznanja.“, istakao je Unčanin.

„Ove dane u „Banji Vrućici“ nastojimo da iskoristimo za predstavljanje najnovijih preporuka koje su se pojavile ove godine a koje su vezane za prevenciju, dijagnostiku i tretman kardiovaskularnih oboljenja (izašle su nove preporuke za liječenje povišenog krvnog pritiska objavljene na evropskom kongresu kardiologa u Minhenu) i mi planiramo da ih odmah predstavimo ovdje, našim kolegama, kako bi imali što bolje informacije u liječenju kardiovaskularnih bolesnika.“, istakao je Duško Vulić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja kardiologa RS.

Vulić je takođe pojasnio da u narednom periodu, kada je u pitanju “Banja Vrućica” imaju tendenciju da poboljšaju mjere sekundarne prevencije i rehabilitiacije kardiovaskularnih bolesnika.

Predavanja iz oblasti kardiologije otvorio je akademik profesor dr Miodrag Ostojić iz Beograda i prof. dr Tamara Kovačević-Preradović, načelnica Klinike za kardiologiju UKC RS u Banja Luci koji su govorili na temu „Preporuke za miokardnu revaskularizaciju. Predavanja iz oblasti kardiologije održali su i dr Dijana Trninić, ass. mr. sci. dr Dragan Unčanin, prim. mr. sc. med dr Ljilja Kerić, FESC , prim. dr Milenko Krneta.

Predavanja iz oblasti fizijatrije održali su ljekari doc. dr Tamara Lukač-Popović, prim. dr med. Slobodanka Šormaz-Trebovac, dr Goranka Bjelobaba kao i dr Nataša Vajić, fizijata u ZTC-u „Banja Vrućica“.

U sklopu predavanja navedenih sekcija, sponzori ovogodišnje manifestacije Hemofarm, Bayer i Iskra medical su takođe održali svoje predavanje.

Pored mnogobrojnih zvanica pomenutom događaju prisustvovali su ministar zdravlja i socijalne zaštite RS dr Dragan Bogdanić, predsjednik Udruženja kardiologa RS dr Dragan Unčanin, predsjednik pravnog odbora Udruženja kardiologa RS, direktori bolnica i domova zdravlja, Fonda PIO, FZO te predstavnici drugih ustanova iz cijele BiH.

Generalni sponzor ovogodišnjih susreta bila je kompanija Hemofarm, a sponzor kompanija Bayer, Inpharm i Iskra medical Slovenija.

IMG_2420
3
2
previous arrow
next arrow

Did you like this? Share it!

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak na trgovinu